Komfortos mennyország

1973. decemberét írjuk egy Pennsylvania-i kisvárosban, ahol a főszereplő, a 14 éves Suzie Salmon éli teljesen átlagos mindennapjait. Iskolába jár, plázába megy a barátaival, álmodozik róla, mit fognak számára tartogatni a lassan közelgő gimnáziumi évei. De minden megváltozik, mikor egy nap hazafelé jövet átvág a házához közeli kukoricáson és kíváncsiságból követi szomszédját egy földbe ásott verembe. 

Azt a vermet sosem hagyja el élve. Suzie ezután csak a mennyből nézheti egykori  életének szereplőit; az eltűnéséről pletykáló barátait, a nyomozó rendőrséget, a nyomokat eltüntető gyilkosát és a gyásztól lassan felbomló családját. Suzie éveken át nézi a világot melyet el kellett hagynia. Vajon képesek családtagjai arra, hogy folytassák életüket nélküle? És vajon Suzie el tudja valaha fogadni saját halálát?

Alice Sebold 2002-ben kiadott regénye, a ’Komfortos mennyország’, egy szívfacsaró történetet mesél el a gyászról, az elengedni tanulásról és a halál szerepéről az ember életében. Nem egy könnyű olvasmány, hiszen középpontjában nem csak egy gyerekkel történt gyilkosság áll, hanem annak minden velejáró érzelme, a gyász, a kétségbeesés, a veszteség. Mindezek ellenére azonban a könyvnek optimista a végkicsengése, hiszen a szereplők többsége megymutatja, hogy még a legmélyebb pont után is élhet teljes életet az ember.

A könyv lassan halad, de ezt a téma alapos feldolgozása megköveteli. Ennek ellenére egyszer sem éreztem úgy, hogy unalmas lenne a könyv, az író képes volt érdekessé tenni a család mindennapjait, a misztikus és krimi elemek pedig csak hozzáadnak a történethez. A borító a könyv 2009-es filmes adaptációját mutatja.

Szabó Zsófia

Hirdetmények