Cím: 3530 Miskolc, Kálvin J. u. 2.
Levelezési cím: 3504 Miskolc, Pf. 58
Telefon: 46/500-180
E-mail: administration@levay.sulinet.hu
rss feed
 
 

Híreink

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztünk

2015-02-28 20:17:30 / Adminisztrátor


Február 25-e a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja. A méltó megemlékezés részeként a korszak emberi tragédiáit bemutató kiállítást tekinthettek meg diákjaink, melyet Gecse Angéla történelemtanárnő vezetésével 12.C osztályos tanulók készítettek.

 


Csütörtökön pedig Dr. Szilágyi Gábor történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság hivatalának munkatársa tartott személyes "élményekkel" tarkított előadást Málenkij robot címmel a zsúfolásig megtelt díszteremben.

tovább

Látogatás a Miskolci Egyetemen

2015-02-26 21:32:21 / Adminisztrátor

Kollégiumunkban már hagyománynak számít, hogy pályaválasztás előtt álló, érdeklődő fiúkkal felkeressük a Miskolci Egyetemet. Így hát tegnap a Gyártás-

tudományi Intézet műhelycsarnokában jártunk, ahol Süveges Béla tanszéki mechanikus, laborvezető kalauzolt bennünket a szerszámgépek birodalmában.

A látogatás legizgalmasabb része az volt, amikor a laborvezető úr működésbe hozta a Gellért-féle sokszögesztergát,s az esztergakés a szemünk előtt alakította

ki a három- és négyszögű idomokat.

A tartalmas és szakszerű tájékoztatás még inkább megerősíthette a fiúkat abban, hogy a műszaki pályát válasszák majd élethivatásul.

 

                                                                                  Gellért Attila

tovább

Lillafüredi séta spanyol vendégeinkkel

2015-02-25 20:05:00 / Adminisztrátor

Kedden délelőtt gimnáziumunk Spanyolországból érkezett vendégei a gyönyörű bükki nyaralóhely látnivalóival és elsősorban a Palotaszállóval ismerkedtek. A nyelvi nehézségek leküzdésében Csehes András 10.E osztályos diákunk segített.

 

tovább

Szóbeli felvételi vizsgák a Lévayban 2015.02.21.

2015-02-23 10:27:14 / Adminisztrátor

Szombaton reggel nyolc órától délután öt óráig folyamatosan érkeztek iskolánkba azok a tanulók szüleikkel, akik a Lévayba jelentkeztek továbbtanulni. Az általános bizottságok után a szaktárgyi bizottságokat is felkeresték a diákok, ahol a vizsgabizottság tagjai sok szép feleletet hallottak.     A következő tanévre is szép számmal jelentkeztek a Lévayba.

Az influenzajárvány miatt néhányan nem tudtak megjelenni, számukra az iskola a titkársággal történő előzetes egyeztetés után február 24-én és 26-án biztosít pótfelvételit.

A jelentkező tanulók által elért eredmények az iskola honlapján és előterében várhatóan március 2-tól lesznek megtekinthetőek.

Fotók: Vincze Krisztián 11.C médiás tanuló

Továbblépve több képet tekinthet meg !

tovább

Városi sakkbajnokság – szépen szerepelt a diákotthonunk

2015-02-19 06:26:23 / Adminisztrátor

 

2014.február 4. Miskolc Város Kollégiumi Sportbajnokság sakk sportágában a fiúk aranyérmet, a leányok ezüstérmet szereztek a benevezett 6 kollégium versenyében!

Sikerink kovácsai:

                                       Kónya Viktor, Tenkely Péter, Nagy Róbert

                          illetve Czikó Györgyi, Páll Vanessza, Bialkó Rebeka!

 

Felkészítő: Makrai István nevelőtanár

 

Gratulálunk mindnyájuknak!

tovább

Kárpát-medencei cserediák program-hétfőn lejár a jelentkezési határidő!

2015-02-18 13:31:42 / Adminisztrátor

Még február 23-ig (hétfőig) lehet jelentkezni a Kárpát-medencei cserediák program iránt érdeklődő 9-10-11. évfolyamos diákoknak az idei tanév tavaszi turnusára.

Az utazás időtartama: 2015. március 07-16. (szombattól-hétfőig)

A részletekért lépjen tovább!

tovább

1% felajánlása 2015

2015-02-18 11:09:11 / Adminisztrátor

Kedves Szülők!

Tisztelt Támogatóink!

Köszönjük, hogy az elmúlt években is támogatták iskolánk alapítványát!

Kérjük, tegyék meg ezt az idén is és adójuk 1%-nak felajánlásával támogassák intézményünk alapítványát!

 

Pro Renovanda Lévay Alapítvány

   adószáma:18429835-1-05

 

Adójuk egyházi 1%-val pedig kérjük, támogassák a Magyarországi Református Egyház szolgálatát!

                                Magyarországi Református Egyház

                                       Technikai száma:0066

tovább

„FARSANG FARKA”

2015-02-18 09:27:12 / Adminisztrátor

 

Hétfőn délután a díszteremben a Molnár Csaba tanár úr által szervezett vidám zenés-verses „farsangi etűd” megtekintésére-meghallgatására gyűltünk össze. Érdekes információkhoz jutottunk a farsangi hagyományokat bemutató ppt összeállításokból, amelyeket a diákok a nevezetes alkalomhoz illően öltözve mutattak be. Néhány tanulónk saját versét mondta el, három diákunk pedig zenei tehetségének, szorgalmának gyümölcsével örvendeztetett meg bennünket. Köszönjük minden résztvevőnek a hangulatos délutánt!

                                                                                                                                 F. Sajó Márta

tovább

Lezárult az emberi kapcsolatok témahete a diákotthonban

2015-02-17 16:30:58 / Adminisztrátor

Sokszínű, finom szövésű fonalként szövi át a diákotthont az emberi kapcsolatok hálózatrendszere. Létrejönnek és elenyésznek ideiglenes kötelékek, és kialakulnak életre szóló, sorsokat meghatározó kapcsolatok. A 2014/2015-ös tanév témahetének középpontjában az emberi kapcsolatok álltak. A továbbra kattintva megtekintheti fotóinkat és elolvashatja a beszámoló részleteit.

tovább

Tavaszias napsütésben Isten szabad ege alatt

2015-02-16 16:15:51 / Adminisztrátor

Kissé csípős idő, de tiszta kék ég fogadott bennünket a Majális-parki végállomásnál a múlt hét szombatján. A szokásos formaságok – névsorolvasás, vendégtúrázók lajstromozása és eligazítás – után kiváló, fagyott úton indultunk a Forrás-völgy felé. Első megállónk a nevezetes Kecskelyuk barlangnál volt, amelynek egy rövidke szakaszát, valamint az ott lakó denevéreket néhányan megtekintették. A Felső-forrás érintésével túránk legnehezebb részén 150 méteres szintkülönbséget küzdöttünk le, s megérkeztünk az Udvarkő barlanghoz. A Dante pokla néven is ismert 20 méter mély katlanba az előzetes tervek szerint a vállalkozó szellemű túratársakkal leereszkedtünk. Közben a fent várakozók egy különleges élménnyel lettek gazdagabbak: népes mufloncsorda robogott el a fejük felett.

A Csókási pihenőnél ebédszünetet tartottunk, majd elindultunk túránk végcélja, Lillafüred felé. A visszautat ragyogó napsütésben, de nagyon sáros úton tettük meg.

Ez évben szokásosan nagy létszámú, 56 fős csapatunk minden tagja -  benne szülők és testvérek -  elégedetten állapíthatta meg, hogy ismét megkaptuk vállalkozásunkhoz a 30%-os támogatást!

 

                                                                             Gellértné Oláh Júlia

                                                                             Gellért Attila  

tovább

Szülői értekezlet a 8-11. évfolyamokon

2015-02-16 12:12:35 / Adminisztrátor

Szeretettel várjuk a kedves szülőket csütörtökön (02.19.), a tanév 2. szülői értekezletére. Ha az osztályfőnök másként nem rendelkezett, úgy 17 órától kezdődnek az alkalmak. A 10. évfolyam szülői közönségét 16 órától a fakultáció választással kapcsolatos összevont értekezletre várjuk!

Tovább lépve az értekezleten általánosan előforduló támákról olvashatnak egy tájékoztatót.

tovább

"Szólj, ötágú síp!" - 2015 Gála

2015-02-13 15:22:29 / Adminisztrátor

Gimnáziumunk 15 éve szervezi " Szólj, ötágú síp! " mottóval azt a rendezvénysorozatot, melynek gálaműsorát február 12-én este tartottuk a Művészetek Házában.

 

Évenként más-más határon túli magyar közösséget megszólítva hozzuk közelebb azokat a testvéreinket, akikkel lélekben egyek vagyunk.

Idén Kárpátalja képviseletében két testvérintézményünk, a Nagyberegi és a Nagydobronyi Református Líceum igazgatói, tanárai és tanulói voltak nemcsak a vendégeink, hanem a fellépők is egyben.

Délután a Lévay diákjai, majd az esti gálán a református oktatási intézmények, a gyülekezetek, szülői szervezetek képviselői tekintették meg vendégeink lélekemelő műsorát.

A gála első részében énekkarunk szolgálata, valamint Ábrám Tibor igazgató úr köszöntő szavai után a Nagydobronyi Református Líceum igazgatónője, Gál Erika mutatta be iskolájukat.

Ezt az iskola tanulóinak  verses-zenés műsora követte. Badó Margit nagydobronyi történelemtanárnő Kárpátalja viszontagságos történelméről mesélt a jelen tükrében, majd Horkay László nyugalmazott püspök úr szívhez szóló gondolatokkal köszönte meg a lehetőséget, hogy bemutatkozhattak az anyaországban élő magyar testvéreik előtt.

A szünetet követően Dencs Elemér, a Nagyberegi Líceum igazgatója ismertette az intézményükben folyó oktató-nevelő munkát, amit diákjaik hitről, hűségről, igaz magyarságról valló zenés-irodalmi összeállítása követett.

Az esti gála a himnusz közös éneklésével zárult, amely erősítette az összetartozás testvéri érzését.

Lovász László igh.                                                                                         Fotók: Csoma Eszter 9.C, Bodnár Bendegúz 9.C média tagozatos tanulók

 

tovább

Esély óra a 10.C osztályban

2015-02-13 14:32:48 / Adminisztrátor

Február 5-én rendkívüli osztályfőnöki óra keretében ismerkedtek a 10.C osztály tanulói a fogyatékossággal élők társadalmi problámáival.

 

Az előadást Jernei Péter, az Esélyek Háza munkatársa tartotta a tanulók teljes körű bevonásával, interaktív formában és csoportos beszélgetés keretein belül.

Az előadást megtisztelte jelenlétével Schanda Tamás János, az EMMI ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

Az óra első részében a fogyatékosság fogalmának tisztázására, illetve a különböző fogyatékosságok kategorizálására és magyarázatára került sor, annak érdekében, hogy a gyerekek egyértelműen tisztában legyenek a köznyelvben is sokszor már meghonosodott kifejezések valós tartalmával.

Az óra második részében a hangsúly átkerült a különböző fogyatékossággal élők erősségeinek megismerésére és megfogalmazására.

A gyerekek az előzetesen elhangzott ismeretek és beszélgetés hatására maguk fogalmaztak meg olyan igazságokat a fogyatékosság kapcsán, melyek a társadalmi integráció alappiléreként kell, hogy szolgáljanak.

 Lovász László igh.

 

tovább

Városi asztalitenisz bajnokság – egy arany és egy bronz !!!

2015-02-11 19:44:04 / Adminisztrátor

2015. február 9-10. Miskolc Városi Kollégiumi Sportbajnokság asztalitenisz sportágának mérkőzéseit a Diósgyőr – Vasgyári Szakképző Iskolában tartották hétfőn és kedden, ahol leányaink győzelmet szereztek !

Aranyérmes csapatunkat Kalász Réka és Pap Sarolta alkották!

A fiúkGönczi Soma és Tenkely Péter személyében - a 3. helyen végeztek a 6 kollégium csatájában.

Gratulálunk mindnyájuknak!

Felkészítő: Makrai István nevelőtanár

tovább

A természetjáró szakosztály februári túrafelhívása

2015-02-09 17:45:40 / Adminisztrátor

Ideje: 2015. február 14. (szombat)  

Gyülekező: 8 óra 30 perckor az 1-es autóbusz Majális-parki végállomásánál.

(Felhívom a figyelmet a pontos megjelenésre, ne várakoztassuk meg egymást, különösen hideg téli reggelen.)

Útvonal: Forrás-völgy, Udvarkő- barlang (Dante pokla), Csókási pihenő, Lilla- füred. 

A buszbérlettel nem rendelkezők 3 jeggyel készüljenek.

A felhíváshoz mellékelt – egészen frissen készült- kép azt mutatja, hogy a Bükk végre hóval vár minket. Szombati túránk legfontosabb „kelléke” tehát az erős, lehetőleg vízálló lábbeli. Javaslom a réteges (4-5 ruhadarabból álló) öltözködést!

 Gellért Attila    70 405 4227 

                                                              

tovább

SÍTÁBOR 2015 /beszámoló/

2015-02-09 14:35:54 / Adminisztrátor

Hála Istennek az idén is sor került a sítábor meghirdetésére és éltünk a lehetőséggel. Január 25-én indultunk a Fáy iskola elől mivel velük együtt mentünk. Reggel 7-órakor volt az indulás és este 7-re érkeztünk meg a szálláshelyre. Kipakolás után vacsoráztunk, majd egy rövid Istentisztelet után megbeszéltük a hét rendjét és szabályait.

tovább

Ajánló - Házasság hete

2015-02-08 18:02:02 / Adminisztrátor

Kedves Szülők!

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Magyarországi Református Egyház, Református Missziói Központjának Házasság és Családsegítő Szolgálata (http://www.rmk.hu/hazassag_csalad_szolg/) által összeállított prospektusát:

http://rmk.hu/hazassag_csalad_szolg/public/images/hir_images/file/prospektus_hazassaghete2015_05jav.pdf

A témához kapcsolódóan a diákotthonban Párkapcsolatok hete elnevezéssel lesznek programok ezen a héten.

tovább

Diákfórum

2015-02-08 17:42:58 / Adminisztrátor

Február 4-én délután, a Díszteremben került sor az iskola diákpresbitériumának szervezésében minden évben megrendezendő Diákfórum megtartására.

 

 

A részletekért lépjen tovább!

tovább