Diáknapok a Lévayban…

Kampány, bál, avatás

Szeptember utolsó hete mindig izgalmakkal teli a Lévayban, ekkor vannak a diáknapok iskolánkban. Két fontos esemény tartja lázban ekkor a diákságot: az új osztályok avatása és a tizenegyedik évfolyam kampánya.

 

A kampány hosszú évekre visszanyúló tradíció, az évnyitót és a szeptemberi iskolakezdést követő első jeles esemény. Ilyenkor a 11-es osztályok mindent elkövetnek, hogy lenyűgözzék a többi évfolyamot és a tanári kart. Szokás szerint a kampányoló osztályok feldíszítenek egy megadott termet, ami része a kampányolásnak, hiszen a berendezés minősége és ötletessége nagyban befolyásolja a többiek szavazatát. Ugyanígy az előadott műsorok, kampányfilmek, énekek, táncok és játéklehetőségek is mind szavazásra ösztönzik a többi diákot.

Pénteken, a kampány napján az iskolához közeledve nagy hangzavarra lehettek az érkezők figyelmesek. A 11-es osztályok az iskola bejáratánál várták a diákokat és buzdították őket, hogy szavazzanak az ő osztályukra. Kisebb ajándékokat adtak az érkezők kezébe, mint például tollakat, cukorkákat és kulcstartókat. Az iskola ajtaján belépve a kampányoló szülők és osztályfőnökök sütikkel kínáltak minket, minden osztálynak a választott témájához volt díszítve a terme. A 11.A osztálynak egy ügy megfejtése volt, amelyet a kampányfilmükben oldottak meg. A táncuk és a zenéjük is erről szólt. A 11.B-nek Brazília és a foci volt a központban, brazil zene összeállítás volt a tánc alatt, az ének is arról szólt, hogy mi lenne, ha eljuthatnának Brazíliába, illetve a kampányfilmüknek is ez volt a sztorija. A 11.C osztályban a Stranger Things című sorozat volt a téma. A kampányfilm is a sorozatból inspirálódott. A 11.D osztálynak pedig egy igazán különleges autó állt a középpontban. A filmükben az autó segítségével időutazást tettek. A nap jó hangulatban telt, az A-sok terméből hangos zene szűrődött ki, ami megadta a bulis hangulatot a szünetekben. A kampánynak része az a rengeteg finomság is, amikkel a résztvevők a többiek számára kedveskednek, hogy elnyerjék a szimpátiájukat. Nagyon változatos volt a kínálat, a büfék nem csak a kampánytermekben, de a folyosókon is várták az éhes fiatalokat. Édes és sós ételek tucatjaiból lehetett válogatni.

A nap végül a kampányjelöltek párbajával végződött, ami után mindenki mehetett haza készülődni, ugyanis este igazi nagy bulival várták a diákokat a bálon. Az este a tizenkettedik évfolyam táncával kezdődött, ami mindenkit nagyon lenyűgözött. A folytatás nagyon jól sikerült. Végül egy tombola játék zárta a mulatságot.

Szombat délelőtt eljött az avatás is. Az avatóünnepség során válnak igazi lévays diákká az első évfolyamosok. Az avatást megelőző héten az új osztályok különféle feladatokat kapnak, amelyek teljesítésével pontokat szerezhetnek, és végül a legtöbb pontot elnyerő osztály lesz a nyertes. A hagyomány szerint az elsősök avatását mindig az előző évi nyertes 10-es osztály rendezi, így ebben az évben az 10.C volt soron. A tradíció szerint az elsősök véletlenszerűen húznak egy témát, és ennek megfelelően kell öltözködniük az egész avatási héten. Ezt a többiek bármikor ellenőrizhetik, és ha valaki megfelelően teljesíti az elvárásokat, az pontokban részesül. Ennyivel azonban sohasem ússzák meg az újoncok, hiszen különféle ötletes és olykor egészen izzasztó feladatokat kell végrehajtaniuk.

A legfontosabb mégis maga az avatás, mert erre a napra minden elsős osztály külön produkcióval készül, amivel szintén pontokat nyerhetnek. Ilyenkor sorban bevonulnak, és egymás után előadják a műsorukat. Ennek témáját szintén sorsolással kapták még a hét elején, a hozzá tartozó zenével és tánccal együtt, és a kisorsolt viseletben kellett előadniuk.

Hosszú évekre visszatekintően, szinte már hagyományszámba ment, hogy az avatási versenyt a C osztály nyeri. Idén azonban ez a győzelmi sorozat megszakadt. Ezúttal ugyanis a 9.D került ki nyertesen, de a többi osztály is nagyon ügyes volt.

A szombati nap végén Sipos Tamás igazgatóhelyettes úr hirdette ki, hogy az idei kampányt a 11.B osztály nyerte, de természetesen a többi osztály is nagyon jól teljesített.

A hét nagyon jó hangulatban és eseménydúsan telt. Reméljük a következő évben is mindenki élvezni fogja a diáknapokat. Utólag is szívből gratulálunk a nyertes osztályoknak!

 

A tudósítást írta: Héring Hanna, Farkas Réka és Trux Gergely

Fotók: Balla Balázs, File Dorottya, Szász-Török Benedek

Hirdetmények

Gála Lévay 30.

Tovább