Galériák

Cultura Nostra 2020

Bíró Mirjam (9. C) 5. helyezett a Cultura Nostra Kárpát-medencei történelmi versenyen

Lassan 20. éve a Rákóczi Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság meghirdeti a Cultura Nostra című történelmi versenyét. A verseny küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy-egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése

A idei pályázat témája: A trianoni békeszerződés társadalmi következményei volt.

Olyan egyéni kutatómunkán alapuló pályamunkákat vártak, amelyek a trianoni békeszerződés következményeivel, a helyi társadalomra gyakorolt hatásával foglalkoznak. Ennek középpontjában egy-egy szűkebb régió, település, illetve család Trianon utáni története is állhatott.

Bíró Mirjam 9. C-s történelem tagozatos tanulónk a kárpátaljai Nagypalád és Fertősalmás Trianonnal kapcsolatos emlékeit kutatta. Többek között a Nagypaládi Református Egyház presbiteri és közgyűlési jegyzőkönyvét is megvizsgálta, sőt értékes történelmi forrásnak számító levelet is talált. Interjúkat készített idősebb lakosokkal.

Egyéni kutatómunkája kiváló minősége alapján döntősként 2020. október 16-án a Pannonhalmi Főapátságba hívták eredményhirdetésre, ahol V. helyezéssel jutalmazták dolgozatát.

Örömmel gratulálunk, Mirjam!

Galériák

Hirdetmények

felvételi rangsorok 2024

Tovább

Gála Lévay 30.

Tovább